8.4 Selvom det står i avisen …

For en måneds tid siden havde dagbladet Information en kronik, der handlede om, at ældre mennesker burde flytte fra deres store huse – af hensyn til klimaet, forstås! Hmm …  vi har allerede skåret ned på både flyrejser og kødforbrug. Det har ikke været noget problem, men det ville være træls at flytte i en pensionistlejlighed af klimahensyn. Det har vi dog heller ikke tænkt os. Når man som pensionist endelig har fået tid til at bruge sit hjem, er det dejligt at have plads til gæster og til andre udfoldelser som f.eks. at starte et galleri, sådan som vi er i færd med. Vi gør det bare for sjov og for udfordringens skyld, og i lyset af aldersgennemsnittet for amerikanske præsidentkandidater er vi unge nok til at starte på noget helt nyt.

A pro pos aviskronikker. Forleden var der i Politiken en kronik om udkantsområderne, og som sædvanligt blev Udkantsdanmark beskrevet som kedelig, fattig og med Lolland som eksempel. Ja, der er fattige, sølle og triste områder i Danmark. Det kan ikke benægtes, men den typiske beskrivelse af Udkantsdanmark gælder i hvert tilfælde ikke for Kalvehave, eller også er Kalvehave slet ikke et udkantsområde. Her er masser af socialt og kulturelt liv. Her er det nærvær, som kronikkens forfatter efterlyser og mener, at udkantsområderne skal gøre en dyd ud af at tilbyde. 

Vi har haft et travlt liv som storby-akademikere. Det var fint, men hvor er det dejligt at have muligheden for at kunne vælge noget helt andet, så pensioneringen ikke blev en slutning men en begyndelse på noget nyt og dejligt. Langt fra alle er så priviligerede, men når man nu kan vælge, gælder det om at udnytte livsglæden, lysten og mulighederne – selvom man så bliver lidt af en klimasynder. Den plet på samvittigheden må vi leve med. Til gengæld er vi glade skatteborgere i en af de ikke-velhavende kommuner. 

Foreløbig er det gået godt. Her er natur, frisk luft, et godt socialt lokalsamfund med en god Coop-butik samt et hurtigt Internet, så vi er i kontakt med hele verden. Vi har kørekort og bil og kan købe senior-orange-billetter, så det er billigt at komme med tog til København (og slippe for parkeringsbøvl). 

Første februar var det et år siden, vi overtog huset. Det har vi fejret med en lille fest, hvor vi inviterede dem, vi har talt mest med her på Strandvej. Vi var tolv ( et par stykker kunne desværre ikke komme). Det blev en fantastisk hyggelig og livlig aften, hvor gæsterne heldigvis blev længe. Genboen, som er 92, gik dog hjem allerede kl halv et. Hun havde da fået nogle glas rødvin men havde jo heller ikke langt hjem. Næste morgen var hun igen ude på en af sine to daglige gåture, som er ret lange. 

Inden jeg slutter, vil jeg fortælle, at hønen Rosa er blevet dræbt af en løsgående hund. Det var trist. De to tilbageværende høns havde også været jagtet og var påvirket i lang tid. Kort efter blev Olga syg. Uh, hvor den havde diarre og en helt blålig kam. En dag var den så sløv, at den ikke gik op af hønsetrappen om aftenen. Jeg løftede den op i høet og troede, at det var sidste nat. Dagen efter kom en af vores nye venner forbi haven. Jeg spurgte ham om råd. “Hug hovedet af den eller giv den havresuppe”. 

Det blev til havresuppe, og nu har den det godt igen. Siden det med Rosa har det dog været sløjt med æglægningen, men vi skal heldigvis ikke leve af æggesalg. Ligesom galleriet er hønseholdet jo bare for sjov.

1) Min veninde Gerda stod i køkkenet, da vi havde gæster fra Strandvej. 2) Skærmbillede af mit første udkast til en hjemmeside for Galleri Strandlyst. 3) Poul og Mille – den sorte klump på tårnet – får sig en middagslur. 4) hjemmesiden kan ses på www.galleri-Strandlyst.dk

One Reply to “8.4 Selvom det står i avisen …”

Lukket for kommentarer.