8.2 Om ældreboliger og dårlig samvittighed

I dag har Politiken to hele sider om boliger til ældre mennesker – at de bor i alt for store parcelhuse, og at der mangler små ældrevenlige boliger … hmm … ja, tja …  Da jeg i 1980’erne underviste i sociale fag på social- og sundhedsuddannelserne, talte vi også meget om det med at flytte i tide. Og det er selvfølgelig et slogan, som ikke kan modsiges. Hvem ønsker at flytte i utide? Spørgsmålet er, hvornår det er på tide, og hvad man skal flytte til?

Når jeg læser om det fornuftige i, at ældre mennesker flytter i små, ældrevenlige boliger, får jeg ærlig talt dårlig samvittighed over det, vi har gjort. Vores valg er rent faktisk et normbrud, måske grænsende til uansvarlighed. På den anden side set er vores flytning et forsøg på at bruge livet lystfuldt – så længe vi har det. Vi er fuldt ud bevidste om, at vores restlevetid er overskuelig. Jeg er kun 65 år, men Poul er fyldt 81 år, og der er vel ingen grund til at sætte sig passivt tilbage for at vente på døden.

Men så kunne man jo i stedet bruge noget af friværdien på at rejse jorden rundt eller gøre mere for børnene. Ja, det kunne man, men vi havde bare så meget lyst til en dagligdag med tomater fra eget drivhus, frisk luft, urter fra egen urtehave, blomster, bålplads og stilhed. Vi har ikke lyst til jordomrejser. Vores børn klarer sig godt, de brokker sig på ingen måde over vores valg, og det skal ikke være sådan, at man er forpligtet til at forære sine midler til børnene mens man lever. Hvis jeg bliver lige så gammel som min mor, har jeg mere end 20 år tilbage. Den tid skal leves. Sådan skal det være for os og til den tid også for vores børn. Jeg håber, at de ser vores liv som et eksempel på, at man også i pensionistlivet kan vælge, handle og opleve. Og jeg krydser fingre for, at vi får en del gode år i vores smukke hus. I hvert tilfælde kommer vi ikke til at ærgre os over, at vi ikke tog chancen.

3 Replies to “8.2 Om ældreboliger og dårlig samvittighed”

Lukket for kommentarer.