9. Hvem bor i Kalvehave, og hvad laver de?

I et interview ved et protestarrangement mod planen om et udrejsecenter på Lindholm blev Kalvehave omtalt som Sydsjællands udgave af Hornbæk: Om sommeren er her et sandt ferieparadis med masser af turister i sommerhusene, havnens ferieboliger, lystbåde og campere.

Sammenligningen var måske lidt af en tilsnigelse. I hvert tilfælde vil jeg hellere være her i Kalvehave end i den nordsjællandske ferieby Hornbæk, for her er mere fredeligt. Det formoder jeg da – vi har jo endnu ikke oplevet en sommer her, men vi har ikke de mange butikker og restauranter og cafeer – og det er godt. 

Apropos restauranter. Udover Færgegården og havnens café har vi her i Kalvehave en cateringvirksomhed (Majas Selskabsdinner). Udover mad til fester kan man købe dagens middag til 55 kroner samt smørrebrød. Det almindelige koster 12 kroner. Det har vi ikke prøvet, men vi har prøvet det højtbelagte til kr 25,-. Prisen gjorde mig lidt bekymret, men det var aldeles grundløst, og jeg havde ikke behøvet 10 stykker til fire personer. Stykkerne var kæmpestore og i øvrigt friske og fine. Almindelig klassisk smørrebrød. Den pris får man vist ikke meget for oppe i Hornbæk. 

Her er betagende smukt. Fra vores hus har vi en helt utrolig udsigt over vandet, og i klart vejr kan vi se helt til Møns Klint. Går vi ned for enden af haven, er vi på vores egen strandgrund. Går vi til højre ad stien fra vores have og langs vandet, kommer vi i løbet af ti minutter hen til byens charmerende havn. Går vi til venstre kommer vi i løbet af ti minutter hen til en dejlig skov, som går helt ned til vandet. I Kalvehave er der stilhed, fuglefløjt, frisk luft og søde naboer. 

Måske er her også lidt kedeligt, men det tror jeg nu ikke. Kalvehave har også et aktivt socialt liv både i det lille kulturhus på havnen og i mange andre sammenhænge. Indtil videre har jeg konstateret, at her er gruppen af musikvenner, en vinterbadeklub, en amatørteaterforening, en vandregruppe og en frivillig cafégruppe til at stå bag en række kulturelle arrangementer, 

Men hvor mange indbyggere er der egentligt i Kalvehave. Er det 650 eller 700? Hvad er det for mennesker, som bor her? Hvad laver de, og hvor gamle er de? 

Hvor mange syriske indbyggere er der faktisk i det lille syriske samfund, der opstod her i byen efter den store flygtningetilstrømning, der var i 2015? Hvordan trives de her i byen? Fortjener Kalvehave stadig den integrationspris, der blev tildelt byen bagefter. 

Hvilke sociale virksomheder er her og hvor mange brugere og ansatte har de? Hvilke andre virksomheder? Hvilke foreningsaktiviteter har vi? Hvad bruges forsamlingshuset til? Hvor mange turister kommer her i Kalvehave, og hvem er de? 

Dette og meget mere har jeg sat mig for at beskrive i nogle afsnit her under bloggens punkt 9, som hermed er reserveret til et lille antropologisk studie gennem det kommende år. Jeg er spændt på, hvad jeg finder ud af.

7 Replies to “9. Hvem bor i Kalvehave, og hvad laver de?”

 1. Kære Inger
  Tak for denne og de to andre kommentarer. Jeg glæder mig til at lære dig nærmere at kende.
  Tror vi får det dejligt her i Kalvehave 🤗
  Hilsen
  Helle

 2. Det bliver spændende at følge din antropologiske iagttagelse af Kalvehaves befolkning.- deres gøren og laden mv. Jeg ved selvfølgelig meget af det du har i vente, men vil ikke afsløre noget.
  Det skal være dine egne oplevelser og opfattelse (-: Jeg har jo boet her i ca. 10 år Det kunne være yders interessant at finde frem til de syriske flygtninge, som kom hertil… hvor er de ? Hvordan finder man frem til dem ? Vi kunne lave et arrangement i Den gule Stald, hvor de kommer og laver tyrkisk mad – Det kan godt være velsmagende. ! Hej Helle – KH. Gitte

 3. Tak, Gitte. Jeg er selv spændt på, havd der kommer ud af det – a pro pos mennesker fra Syrien. Vi har syriske venner. Fantastisk søde mennesker og utrolig godt mad 🤗

Lukket for kommentarer.