3.3 Haven, hønsene og noget om en hjertestarter

Jeg har ikke fået skrevet på bloggen i nogen tid. Det skyldes bare travlhed. Mens vi luger og klipper i den ene ende af haven, gror det til i den anden ende – og omvendt. Så snart som muligt skal vi have nedlagt nogle bede til fordel for mere græsplæne, men i år skal vi først og fremmest have klippet de mange hække, buske og træer. Det meste har fået lov til at blive for højt.

Poul knokler blandt andet med hybenroserne, som står hele vejen hen langs strandsiden af grunden. De er meget høje og brede og er vokset sammen med et trådhegn, så det er ikke nemt at få dem klippet ned. Bagefter skal de holdes helt lave, og der skal opsættes et stakit. Det skal laves, inden der er risiko for, at en vinterstorm vælter tonsvis af tang i land og op på grunden. Og så de forbandede japanske pileurt, som man skal være over hver dag. I sandhed en invasiv art.. hårdt arbejde men også ganske hyggeligt og tilfredsstillende.

Vores tre høns – Olga, Rosa og Æggelotte – følger os, når vi går rundt i haven. De er bare så sjove. Desværre er de utætte, så man skal lige se efter, hvor man træder på græsplænen. Heldigvis er hønselort vist nok god gødning. Det sker, at hønsene går ind til naboen eller over til genboen. Indtil videre har de heldigvis taget det pænt (altså naboerne og genboerne). Jens (en genbo) fortalte, at han havde haft besøg af vores høns. Jeg undskyldte men han grinede bare og sagde med et varmt glimt i øjnene, at det bare var en skam, at de ikke også lagde æggene derovre. Så jeg har selvfølgelig været ovre ved Jens med en håndfuld æg, og vi har fåetos en hyggelig snak. Det er fint at kende dem omkring sig.

Der sker andet end havearbejde. For nylig var jeg fx på et førstehjælpskursus inde i Vordingborg (opfriskning på et kursus fra sidste år). Så nu er jeg hjerteløber eller førstehjælper, som de kalder det i region Sjælland. Det betyder, at jeg har en app på telefonen og bliver kontaktet, hvis der er brug for hurtig hjælp med en hjertestarter. Det er sådan, at man bliver dirigeret hen til den nærmeste hjertestarter og videre til stedet, hvor der er en person med et behov. Poul og jeg har dog vores egen private hjertestarter. Den fik vi af yngstedatteren, Maja, dengang vi havde sommerhus, og der var langt til hjælp. 

Det med afstande til ambulancer og sygehus er jo en af bekymringerne, når man vælger at flytte væk fra de større byer. Og hånden på hjertet: jeg har faktisk haft den tanke, at det jo ikke lige er et universitetshospital, men hører til. Det gjorde vi før. Til gengæld er luften renere her – og nu hvor den nye regering har aflyst planen om et udrejsecenter på Lindholm, er der også fjerne en stor stressfaktor for os – for alle her i Kalvehave. 

Der er fundet lejere til vores lejlighed på Christianshavn, så det hele er ved at falde på plads. Her er dejligt – selv med ukrudt og hønselort …

1) Hønsene er meget selskabelige og nysgerrige
2) Poul og hønsene på havearbejde
3) Der var mange journalister i byen, da regeringen meldte ud, at man havde droppet planen om at bruge Lindholm til et udrejsecenter for udvisningsdømte persone. En avis havde en længere artikel om Poul og mig
4) Jeg har været aktiv i Alliancen (en arbejdsgruppe i protesten mod planerne om Lindholm). Her står jeg så med nogle af de andre medlemmer af arbejdsgruppen.


5 Replies to “3.3 Haven, hønsene og noget om en hjertestarter”

 1. Kære Helle!
  Dejligt at følge dine velskrevne og veloplagte beskrivelser at arbejdet med at blive del af et nyt lille lokalsamfund.
  Og det lyder da som om, den aktive indsats giver pote på såvel det det nære plan som de større linjer.
  Fint at se, at I tager kampen op med invasive planter som hybenrose og ikke mindst japansk pileurt. Men det, der lokker mig til tasterne, er ordene om at erstatte blomster med mere græsplæne. – Et nærliggende bud på arbedsreduktion. Jeg vil dog indendet sker, opfordre dig til at snuse til bl.a. Facebook gruppen “Vild med vilje”, og tankegangen om at bidrage med nødhjælp til den trængte biodiversitet ved at passe haven mindre, og give mere plads til de vilde urter, insekter mmv. I denne forståelse findes der ikke “ukrudt”, men vilde planter! Du vil dog også kunne erfare, at dėt projekt også kræver omtanke og indsigt, bl.a. for at sikre, at dine nye gode naboer ikke går hen og blive vilde – på den sure måde…
  Ser frem til at erfare nyt fra Kallehave.
  Uffe

 2. Hej Helle !

  Ja, nu har du fået have og der er nok at se til – hele tiden og så lidt mere til . Jeg har en god havemand og en “lugepige”- så jeg betaler mig fra noget af det . Efter, at jeg mistede min mand for 4 år siden har jeg måttet HAVE denne denne hjælp! (-: Desuden var det så absolut ikke mig, der ville HAVE HAVE – det var min gode mand – og det skulle han da også HAVE lov til. Vi har så og sige været selvforsynende med grøntsager – men dette stykke jord har jeg for længst nedlagt og fået et staudebed på stedet ( kun jordbærerne er tilbage ).

  Jeg er også gået over til at have nogle områder med biodiversitet -og alting gror bare – og gror – og g…..men det har du set på facebook, hvor vi er venner. Det er da helt utroligt, at vi kom igennem med vores fælles protest ang. opførsel af et Udrejsecenter på Lindholm…. Jeg var SÅ ked af, at jeg ikke kunne være med til at fejre det i Den gule Stald, men mit barnebarn blev student d. 26.6. og holdt studentergilde – såh….. Politikerne kunne godt have ventet bare een dag til med denne afgørelse…

  Jeg håber, at det bliver man. d. 8. juli at vi ses igen i “LINDHOLMALLIANCEN ” – skal vi vist nu hedde (-:- for der kan jeg godt komme (-:

  Kærlige tanker fra Regitze / Gitte

  P.S. Du ved godt, at hvis du vil HAVE en biodynamisk HAVE – så skal du ikke gøre noget ved den…. jeg har en halv af hver – en trimmet og en “vild” – det virker meget godt – det naboerne kan se hører til den trimmede del (-:

 3. Tak for kommentaren, Uffe. Det vil jeg virkelig tænke over. Et bed. De stauder skal omlægges til et område med blandede sommerblomster som en slags eng, så vi har tænkt lidt i den retning.
  God sommer
  Mange hilsner
  Helle

Lukket for kommentarer.